Kuru Gıda Taşımacılığı Nasıl Olmalıdır?
E-ticaretin çoğalması ve müşterilere ulaşma imkânlarının artması sonucu kuru gıda taşımacılığı giderek önem kazanmıştır. Son dönemlerde tedarik zincirini oluşturan en gerekli yapı taşlarından biri haline gelmiştir. Ayrıca taşınan gıdaların kalitesinden ödün vermeyen ve güvenliğini zora sokmayan bir taşımacılık türüdür. Gıda satma endüstrisinin başarısında büyük etkisi bulunmaktadır.
Kaliteli paketleme ve uygun koşullardaki konteynerde gıdalar uzun süre taze tutulmakta ve kalitesi korunmaktadır. Paketlemenin ve taşımacılığın önemi özellikle bu alanlarda ortaya çıkar. Ancak buna rağmen bu alanlarda yaşanan bazı durumlar tüm gıdaların yaklaşık olarak %25’ine hasar vermektedir. Sıcaklık ve diğer ortam faktörleri ürün bozulmalarına neden olur. Ayrıca ihlal edilen durumlar yüzünden her sene milyonlarca ton gıda israf edilmektedir.
Kuru Gıda Taşımacılığının Önemi
Lojistik endüstrisine tam adapte olmuş kuru gıda taşımacılığı, talebi yüksek bir sektördür. Bildiğiniz gibi kuru gıdalarda sıcaklık değişiminden etkilenir. Bu sebeple bu taşımacılığın gıda güvenliği standartlarına uygun şekilde yapılması çok önemlidir.
Gıda taşımacılığı, pek çok tedarikçiden yüksek miktarda talep edilebilecek gıdaların alınabildiği ve gıdaları sınıflandırılarak depolanmasının sağlandığı bir taşımacılık türüdür. Ayrıca bu gıdalar yola çıkmadan önce bozulmaması adına uygun koşullardaki dağıtım merkezlerinde saklanmaktadır. Bu tesisler genel olarak birkaç depolama alanından oluşmaktadır.
Kuru olan gıda taşımacılığında dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, ürünlerin doğru zamanda doğru yere ulaştırılmasıdır. Ayrıca doğru müşteriye ulaştırılan bu ürünlerin kalitesini ve yapısını korumak lazımdır. Kısaca söyleyecek olursak yapılan taşımacılık bunlara dikkat edildiği takdirde bir anlam kazanır.
Kuru olan gıdaların taşımacılığı içerisinde uyulması şart olan bazı kurallar bulunmaktadır. Gıdaların araca yüklenmesinden depolar arası taşınmasına kadar her kademede başarılı olmak için sahip olunması gereken kriterler vardır. Kuru gıda taşımacılığı kriterleri aşağıdaki gibidir:
- Firmanın sahip olduğu bilgi teknolojileri,
- Şartlara uygun bir biçimde paketleme ve sevkiyat,
- Gıda taşımacılığıyla ilgili kanunlar kapsamında taşımacılık yapma,
- Araç ve personel güvenliği,
- Araçta bulunan personelin bilinçli çalışması şeklinde sıralanabilmektedir.
Kuru Gıda Taşımacılığı Nasıl Yapılmalıdır?
Nakliye şirketlerinin özel ekipman ve bilgi sahibi personeller ile yaptığı bir taşımacılık türüdür. Ayrıca gıdaları belli sıcaklıklarda istenilen yere ulaştırma işlemi olarak bu taşımacılığı nitelendirebiliriz. Söz konusu gıda olduğunda en az sıcaklık değeri kadar gıdanın hijyenik bir ortamda bulunması da oldukça önemlidir. Gıda ürünlerinin ezilmemesi, kutuların yamulup zarar görmemesi için de yapılması gereken şeyler vardır. Düzgün ve özenli gerçekleştirilen bir nakliye işlemi ile gıdaların korunması sağlanabilmektedir.
İnsan sağlığı ile direkt etkileşim içerisinde bulunan kuru gıda taşımacılığı uygun sıcaklığın sağlandığı araçlar ve bilgi sahibi olan ekiple beraber yapılmalıdır. Aynı zamanda uygun donanımlara sahip olan nakliye firmaları aracılığıyla gerçekleştirilmelidir.
Kuru Gıda Taşımacılığının Özellikleri
Bu taşımacılık türünün sahip olması gereken bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler doğrultusunda başarılı bir gıda taşımacılığı yapılmış olur. Ayrıca bu sayede üretici ve tüketici arasında iyi bir iletişim yaşanır. Gıda taşımacılığı kapsamında;
- Taşınacak kuru gıda ürünlerinin tek tek detaylı bir şekilde tanımlanması,
- Gıda sevkiyatı süresi boyunca devamlı olarak ürünlere sıcaklık ve nem kontrolünün yapılması,
- Temiz ve hijyenik şartlarda taşımanın gerçekleştirilmesi,
- Gıdanın cinsine uyacak sıcaklıklarda depolama işleminin uygulanması sağlanır.
Kuru Gıda Taşımacılığı Yapan Firmaların Özellikleri
Yiyecek ve içeceklerin bozulması insan sağlığı için bir tehlike oluşturabilmektedir. Hatta bazı durumlarda zehirlenmelere yol açabilmektedir. Öncelikle kuru gıda taşımacılığı yapan firmalar bu durumun ne kadar hayati önem taşıdığını bilmelidir.
Taşınacak kuru gıdaların tanımlanması ve bu gıdaların hangi sıcaklık ve şartlarda taşınıp depolanması gerektiği bilinmelidir. Bunlar, kuru olan gıdaların taşımacılığında uzman olan kişiler tarafından belirlenmelidir. Yanlış, eksik ya da hatalı planlar sonucu gıda taşımacılığı kapsamında pek çok ürün kayba uğramaktadır.
Bilinçli ve uzman ekibi ile gıdanın ihtiyaç duyduğu eksi ya da artı sıcaklık değerleri ayarlanmalıdır. Yol boyunca ortamdaki sıcaklığın kontrolünü sağlamak için kalibreli cihazlar kullanılmalıdır. Aynı zamanda kuru gıda ürünlerinin paketlendiği ambalaj malzemelerinin son derece kaliteli olması gerekir.
Kuru Gıda Ambalaj Malzemesi
Kuru olan gıda taşımacılığında ürünler için flatnet filesi ile punnet şale filesi kullanılabilir. Bu ambalaj malzemeleri sayesinde hava alan ürünlerin bozulması ya da kurtlanması engellenebilir. Ayrıca sarımsak, soğan, patates gibi kuru gıdaların paketlenmesinde sarımsak soğan filesi tercih edilebilir. Bu filenin delikli olması sonucunda kuru gıda taşımacılığı esnasında ürünün çürümesinin önüne geçilir.
Gıda nakliyesinin son adımı için ihtiyaç duyulan donanım ise uygun koşullara sahip depolardır. Bu yüzden firmanın bu depolara sahip olması ve ürünleri burada muhafaza etmesi oldukça önemlidir. Güvenilir ve kaliteli bir şekilde taşımacılık yapılması için depolar gereklidir. Firma, depolamanın da en az taşıma kadar değerli olduğunun bilincinde olmalıdır.
Kuru Gıda Taşımacılığında Hangi Faktörler Önemlidir?
Herhangi bir kuru gıdanın taşımacılığı yapılırken konteyner tipi, sıcaklık ayarları, taşıma yolu gibi pek çok faktöre önem verilmelidir. Aynı zamanda gıda ürünlerinin taze kalması için taşıma süresini de doğru hesaplamak gerekir. Kuru gıdayı doğru yere ve doğru kişiye götürmek önemlidir. Ancak doğru zamanda götürülmediği takdirde ürün bozulup çürüyebilmektedir. Bu yüzden kuru gıda taşımacılığı sürecinde ürünün hasar görmemesine dikkat edilmelidir.
Bunun yanı sıra taşıma şekli ya da konteyner tipinde problem yaşayan ürünlerde bozulmalar meydana gelebilmektedir. Soğuk hava zincirini koruyabilmek adına kuru gıda ürünlerinin uygun soğutma koşulları altında paketlenmesi ve konteynerlere yüklenmesi gerçekleştirilmelidir.
Bu gereksinimlerden biri karşılanmadığı takdirde gıdalar hasar alabilir ve tüketime uygunsuz hale gelebilir. Bu çeşit sorunlarla karşılaşmamak için lojistik firmasına doğru ürün bilgisi verilmelidir. Ayrıca çıkış ve varış noktaları üzerinde detaylı bir plan yapılmalıdır. Kuru gıda taşımacılığı esnasında ürünlerin sağlam şekilde son noktaya ulaştırılması için tüm talimatlar firmaya aktarılmalıdır.